Bebekler, doğumdan sonraki ilk yıl içerisinde doğumdaki ağırlıklarının yaklaşık üç katına, boylarının da yaklaşık bir buçuk katına ulaşırlar. Bebeğinizin doğduğu gün ağırlığı, boyu ve baş çevresi ölçülür. Büyüme genel sağlığın önemli bir göstergesidir. Büyümedeki aksaklıklar bir problem belirtisi olabilir. Yeni doğanlar da Ağırlık Aynı yetişkinler gibi, bebeklerin de doğumdaki ağırlıkları değişir. Normal hamilelik süresi sonunda […]
Bebekler, doğumdan sonraki ilk yıl içerisinde doğumdaki ağırlıklarının yaklaşık üç katına, boylarının da yaklaşık bir buçuk katına ulaşırlar.
Bebeğinizin doğduğu gün ağırlığı, boyu ve baş çevresi ölçülür. Büyüme genel sağlığın önemli bir göstergesidir. Büyümedeki aksaklıklar bir problem belirtisi olabilir.
Yeni doğanlar da Ağırlık
Aynı yetişkinler gibi, bebeklerin de doğumdaki ağırlıkları değişir. Normal hamilelik süresi sonunda doğan (37-40 haftalık hamilelik) bebeklerin ağırlığı genellikle 2.5 kg – 4 kg arasındadır.
Bu aralığın altındaki veya üstündeki ağırlıkta dünyaya gelen bebeklerde de genellikle sağlıklıdır ancak herhangi bir problem olup olmadığına karşı mutlaka kontrol edilmeleri gerekir.
Bebeğin doğumdaki boyunu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Hamilelik süresi önemli bir belirleyicidir. Zamanında veya geç doğan bebekler, erken doğanlara göre genellikle daha uzun doğmaktadır. Doğumdaki boyu etkileyen diğer faktörler şunlardır:
[reklam1]
Prematüre Bebeklerde Büyüme
Prematüre bebekler genellikle daha kısa ve hafif doğarlar. Ancak bu, bebeğin ne kadar erken doğduğuna bağlıdır. Bebek, anne rahminde daha fazla kalamadığı için tamamlayamadığı gelişimini dış dünyada tamamlamak zorunda kalır.
Birçok erken doğan bebek “düşük ağırlıklı” veya “çok düşük ağırlıklı” doğum olarak sınıflandırılır. Tıbbi olarak edilecek olursa “düşük ağırlıklı” doğan bebekler 2.5 kilonun altında doğarlar. Bu durum yaklaşık olarak her 12 bebekten 1’inde görülmektedir, dolayısıyla oldukça yaygındır. “Çok düşük ağırlıklı” doğan bebekler ise 1.5 kilonun altında doğarlar. Düşük ve çok düşük ağırlıkta doğan bebekler çoğunlukla prematüre bebeklerdir.
Prematüre bebekler doğumdan hemen sonra tıbbi müşahede altına alınırlar. Bu süreçte neonatolog adı verilen bir pediatri uzmanı da yer alır. Çoğu prematüre bebek doğumdan sonra tıbbi müşahede, beslenme ve büyümenin gözlenmesi için bir süre Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde tutulur.
Bebeğin iri doğması iyi bir şey midir?
Geçmişte tombul yanaklı ve dolgun kalçalı doğan iri bebekler birçok insan için sağlıklı olmanın bir göstergesiydi. Ancak günümüzde ortalamadan daha iri doğan bebeklerin dikkat edilmesi gereken özel tıbbi problemleri bulunduğu kabul edilmektedir.
Özellikle gebelik şekeri gibi diyabet hastalıkları bulunan annelerin bebeklerinde ilk birkaç gün kan şekeri düzeylerinin yüksek tutulmasıyla ilgili problemler yaşanabilir ve şeker düzeylerinin aniden düşmesini engellemek için ilave beslenme ve damar içi glükoz enjeksiyonu alması gerekebilir.
Yeni doğan Bebeklerde Büyüme
Bebekler bazı ekstra sıvılarla birlikte doğarlar. Bu nedenle doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde bu sıvının atılmasıyla birkaç yüz gram kaybedilmesi doğaldır. Sağlıklı doğan bir bebek doğumdaki kilosunun yaklaşık %10’unu birkaç gün içerisinde kaybetse de doğumdan sonraki iki hafta içerisinde bu kiloyu geri alır.
İlk ay boyunca çoğu bebek günlük yaklaşık 30 gram kilo almaya devam eder ve 2.5-4 cm arasında boy uzaması görülür. Birçok yeni doğan bebekte 7-10 gün arasında ve 3-6 hafta arasında hızlı bir büyüme görülür.
Doğumda kısa veya uzun doğmak yetişkinlikteki boyun göstergesi değildir. Ergenlikte boyu çok uzayan çocukların bazıları doğumda kısa doğmuştur. Büyüdükçe anne ve babalarının boyuna benzer bir boya gelirler. Doğumdan sonraki yıllarda bebeğin büyümesini genetik faktörlerin yanında beslenme ve sizin ilginiz de belirler.
Bir önceki yazımız olan Bebeklerde Balgam Neden Olur başlıklı makalemizde balgam söktürücü, balgamlı öksürük bitkisel tedavi ve balgamlı öksürük nasıl geçer hakkında bilgiler verilmektedir.