Taşikardi bir kalp rahatsızlığıdır. Kalbin normal bir atış hızı vardır. Eğer kalp atması gerektiğinden fazla atarsa taşikardi oluşmuş demektir. Her çağda kalp çarpma hızı farklıdır. Bunun en güzel ve heyecanlı örneği anne karnındaki bebeklerin kalp sesleridir. Anne karnındaki bebek kontrol esnasında kalp sesleri dinlendiğinde bu kalp atışlarının çok fazla olduğu dikkat çeker. Bu durum bebek […]
Taşikardi bir kalp rahatsızlığıdır. Kalbin normal bir atış hızı vardır. Eğer kalp atması gerektiğinden fazla atarsa taşikardi oluşmuş demektir. Her çağda kalp çarpma hızı farklıdır. Bunun en güzel ve heyecanlı örneği anne karnındaki bebeklerin kalp sesleridir. Anne karnındaki bebek kontrol esnasında kalp sesleri dinlendiğinde bu kalp atışlarının çok fazla olduğu dikkat çeker. Bu durum bebek için gayet normaldir. Yetişkin bir insanın ise kalbinin atış hızı dakikada 60 ile 100 arasındadır. Yetişkin bir insanda taşikardinin meydana gelmesi kalbin dakikada 100 atımdan daha fazla olması ile ölçülür.
Taşikardi ile kalp çalışması gerektiğinden fazla çalışmış olur ve böylece kalp kasları yorulur. Kalbin fazla çalışması verimin düşmesi demektir. Organlara daha az kan ulaşmış olur hatta kalbe bile daha az kan ulaşmış olur.
Taşikardi oldukça tehlikelidir. Kalp krizine kadar sonuçlar doğurabilir.
Yukarıda sayılan belirtilerden biri ya da bir kaçı ortaya çıktığında mutlaka bir doktora ya da mümkünse bir Kalp hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir.
Kişide taşikardi olduğunun tespitini alanında uzman doktor teşhis eder. Bunun için çeşitli tetkikler ve tahliller yaptırır.
Taşikardinin çeşitleri de vardır. Bazı çeşitlerinde belirti gözlemlenmeyebilir. Aniden komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Taşikardinin tanısı konduktan sonra tedavi süreci başlamış olur. Taşikardi kalbin olması gerektiğinden fazla atması olduğu için tedavide de amaç kalbin atış hızını normale döndürmek amaçlıdır. Bunun için öncelikle taşikardiye sebep olan durumları ortadan kaldırmak ilk şarttır. Örneğin sıkıntı ve strese bağlı olarak taşikardi oluşmuşsa strese sebep olan ortamlardan, olaylardan uzak durmak gerekir. Ya da şeker hastaları kandaki şeker oranlarının yükselmesine bağlı olarak taşikardi yaşıyorsa diyetlerine dikkat etmeleri gerekir.
Taşikardi tedavisinde hastanın yaşı, var olan diğer hastalıkları, vücudun genel sağlık durumuna dikkat edilir.Taşikardiye 60 yaşın üzerinde olanlarda daha sık rastlanabilir.Taşikardi tedavisinde kardiyolog tarafından çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerden biri ilaç tedavisidir. Doktorun tavsiye ettiği doz ve sayıda uygun olan ilaçlar ile taşikardi tedavisi yapılır. Bir diğer taşikardi tedavi yöntemi ise hastanın yüzüne konan buz torbasıdır. Bu yöntemle kalbin atış hızı azaltılmaya çalışılır. Buna vagal önlem de denir.Son olarak da kardiyoversiyon yöntemi vardır. Bu tamamen hastane ortamında yapılır. Bu yöntemde kalbe şok verilir. Ve kalp atışları normale döndürülmeye çalışılır.
Bir önceki yazımız olan Kas Erimesi Nasıl Olur Belirtileri, İlacı Ve Tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.