Osteonekroz hastalığı tanımı, tedavisi ve ameliyatının nasıl yapıldığı hastalar arasında oldukça araştırılan bir konu başlığı olmakla beraber, hastalığın belirtileri ve görülme sıklığı da oldukça önemlidir. Osteonekroz Hastalığı Nedir? Osteonekroz, travmatik ya da travmatik olmayan nedenlerden dolayı kemik kan dolaşımının bozulması ya da kanlanmanın tam olarak kesilmesi sonucu kemik hücre dokularının ölümüyle sonuçlanan ve erken dönemde […]
Osteonekroz hastalığı tanımı, tedavisi ve ameliyatının nasıl yapıldığı hastalar arasında oldukça araştırılan bir konu başlığı olmakla beraber, hastalığın belirtileri ve görülme sıklığı da oldukça önemlidir.
Osteonekroz Hastalığı Nedir?
Osteonekroz, travmatik ya da travmatik olmayan nedenlerden dolayı kemik kan dolaşımının bozulması ya da kanlanmanın tam olarak kesilmesi sonucu kemik hücre dokularının ölümüyle sonuçlanan ve erken dönemde eklem dejenerasyonuna yol açan patolojik sürece verilen addır. Osteonekrozun en sık etkilediği nokta femur başıdır. Femur başı dışında;
Osteonekroz hastalığı görülme oranına bakıldığında %88.4 erkeklerde %11.6 oranında da kadınlarda görüldüğü göze çarpmaktadır. Buna göre osteonekroz hastalığının kadınlarda görülme oranı erkeklerin 1/8’idir. Hastalık tanısı genellikle 40 yaşın altındaki genç nüfusa konulmaktadır.
Osteonekroz Hastalığı Nedenleri
Osteonekroz hastalığı nedenleri oldukça çeşitlidir. Travmatik nedenler ve travmatik olmayan nedenler olarak iki kısma ayrılır.
Osteonekroz Hastalığının Ortaya Çıkışı ve İlerleyişi
Osteonekroz hastalığında rol oynayan en büyük etken mekanik nedenlerle femur başına kan akışının kesilmesidir. Ayrıca orak hücre hastalığı ve Caisson hastalığında sinozoidal dolaşım orak hücre balonları ya da nitrojen baloncuklarıyla tıkanmıştır. Ağırlık taşıyan bölgelerde ağırlığa bağlı olarak ortaya çıkan kırıklar ya da primer vasküler problemler de osteonekroz hastalığına neden olabilmektedir. Osteonekroz hastalarının femur başlıklarının hispotalojik görüntüleri incelendiğinde;
Osteonekroz hastalığı belirtileri bazı hastalarda hiçbir belirti ya da yakınmaya neden olmayabilir. Ancak bazı hastalarda haftalarca ya da aylarca ortaya çıkan inatçı ağrıların görüldüğü de muhakkaktır. Ağrı merkezi genellikle kasıklardır. Kasıklardan sonra üst bacaklar, gluteuslar ve dizlerde de ortaya çıkan ağrılara rastlanmaktadır. Ağırlık ve ağrı arttıkça kalça hareketlerinde azalma ortaya çıkarken, femur başı çökmeye başlar. Femur başı çökmeye başladıktan sonra ise ağrılar artarken önemli bir hareket kısıtlığı ortaya çıkar.
Osteonekroz hastalığının tedavisinden önce hastalıktan korunmanın öğrenilmesi gerekmektedir. Dekompresyon kazalarının engellenmeye çalışılması yanında hiperlipidemi ve diyabetin tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca alkol tüketimi de kısıtlanmalıdır.
Osteonekroz Hastalığında Cerrahi Müdahale
Osteonekroz hastalığı tedavisinde bazı durumlarda cerrahi müdahale olmazsa olmaz konuma gelmektedir. Osteonekroz ameliyatında basit anlamda böylece hem ağrının giderilmesi hem de fonksiyonun arttırılması amaçlanmaktadır.
Osteonekroz cerrahi müdahalede bir diğer tedavi de femur boyun başından kemik odağın çıkarılmasını ifade eden “kore dekompresyonu” müdahalesidir. Başarı oranı %64’lerde olan bu müdahale de hastalığın tedavisinde oldukça önemlidir.
Bir önceki yazımız olan Kübital Tünel Sendromu Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.