Makrosefali hastalığı özellikle bebeklerde görülen bir rahatsızlık olup kafa çapının normalden büyük olmasıdır. Normalden büyük kafa dediğimizde, bebeğin mensubu olduğu ırkın standart sapmasından 3-4 cm daha büyük bir kafaya sahip olmak demektir. Makrosefali hastalığı genellikle kalıtsal etkenlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Makrosefali, erkek bebeklerde görülme olasılığı kız bebeklerde görülme olasılığının 3 katıdır. Makrosefali Çeşitleri Makrosefali […]
Makrosefali hastalığı özellikle bebeklerde görülen bir rahatsızlık olup kafa çapının normalden büyük olmasıdır. Normalden büyük kafa dediğimizde, bebeğin mensubu olduğu ırkın standart sapmasından 3-4 cm daha büyük bir kafaya sahip olmak demektir. Makrosefali hastalığı genellikle kalıtsal etkenlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Makrosefali, erkek bebeklerde görülme olasılığı kız bebeklerde görülme olasılığının 3 katıdır.
Makrosefali hastalığı iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılmaktadır.
Makrosefali hastalığı bulaşıcı mıdır? Bu soru özellikle ikiz kardeşler arasında ve aileler arasında bu hastalığın bulaşıcı olup olmadığı konusunda sorulan sorulardan biridir. İyi huylu olan Makrosefali, doğuştan meydana gelen bir rahatsızlık olduğu için bulaşma riski yoktur. Kötü huylu Makrosefali rahatsızlığı virüs kaynaklı bir rahatsızlık olduğundan dolayı çok düşük de olsa bulaşma ihtimali vardır. Lakin bulaşmanın olması için hastalığın Makrosefali, üst solunum yolu hastalığından biri olan farenjit ile birlitkte vücuda etki etrmesi gerekmektedir.
Makrosefali belirtileri iki şekilde kendini göstermektedir.
Makrosefali tedavisi hem ilaç ile hem de cerrahi müdahale ile mümkün olmaktadır. Makrosefali hastaları, genellikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmektedir. Ancak Makrosefali hastalığının ilaç tedavisinde herhangi bir sonuç vermez ise, cerrahi yollar ile Makrosefali tedavisi daha doğru bir seçenek olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Duchenne Musküler Distrofisi Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.