Toplumda sıklıkla görülebilen sağlık sorunlarından biri olan hipertiroidi rahatsızlığı, tiroid bezi tarafından salgılanan tiroid hormonlarının normal durumdan fazla çalışması ve bu durum sonucunda da kanın içerisinde gereğinden fazlaca tiroid yer almasına neden olmasına neden olan bir sağlık sorunudur. Toplumda zehirli guatr rahatsızlığı olarak da tanım gören hipertiroidi rahatsızlığı, birçok belirtiler göstermekte ve genellikle sinsi bir […]
Toplumda sıklıkla görülebilen sağlık sorunlarından biri olan hipertiroidi rahatsızlığı, tiroid bezi tarafından salgılanan tiroid hormonlarının normal durumdan fazla çalışması ve bu durum sonucunda da kanın içerisinde gereğinden fazlaca tiroid yer almasına neden olmasına neden olan bir sağlık sorunudur.
Toplumda zehirli guatr rahatsızlığı olarak da tanım gören hipertiroidi rahatsızlığı, birçok belirtiler göstermekte ve genellikle sinsi bir işleyişe sahip olmaktadır. Tedavi edilemediği takdirde günlük iş ve sosyal yaşantıyı da olumsuz yönde etkileyebilen hipertiroidi rahatsızlığı, bu bakımdan bireylerin günlük aktivitelerde de olumsuzluklar yaşamasına da neden olabilmektedir.
Tedavi edilemediği takdirde ayrıca bazı sağlık sorunlarına da zemin hazırlayabilen hipertiroidi rahatsızlığı ileri boyuta ulaşması durumunda kalp atış mekanizmasında olumsuzluklara neden olarak kalp ritim bozukluğuna, kalp yetmezliği hastalığına, iltihap veya ciddi enfeksiyon rahatsızlıklarına, şok ve hatta ölüme dahi yol açabilmektedir. Bu bakımdan hipertiroidi rahatsızlığı ileriki safhalara ulaşmadan henüz ilk belirtileri fark edilmesi durumunda doktora başvurulması gerekmektedir.
Gerekli test ve tetkiklerin yaptırılmasından hemen sonrasında gerekli tedavi sürecine geçilerek kanın içerisinde yüksek olan tiroid hormonlarının normal seviyeye indirilmesi açısından antitiroidi ilaçlar sayesinde bu rahatsızlık tedavi edilmektedir. Ayrıca, geçici özellik gösterebilen hipertiroidi rahatsızlığında ise semptomatik tedavi uygulamasına başvurulmaktadır. Kalıcı durum söz konusu olduğu takdirde de, tiroid modüleri ve multinodüler guatr kesin tedavisi gerçekleştirilmektedir. Tedavi sürecinin minimum olarak 9 ay ila 1 yıl aralığında olması söz konusu olabilmektedir.
Tedavi edilemediği takdirde, bireylerde birçok olumsuzlukların meydana gelmesine neden olabilen hipertiroidi rahatsızlığı bireylerde ruhsal yönden çökkünlük oluşmasına neden olarak bireylerin depresyon hastalığına maruz kalmasına neden olabildiği gibi, ayrıca, bireylerde sinir sistemi bozuklukları oluşmasına neden olarak agresiflik ve en küçük ve önemsiz şeylere karşı dahi aşırı tahammülsüzlük durumu oluşmasına neden olabilmektedir.
Tedavi edilemediği takdirde, bireylerde öfke nöbetleri ile birlikte anlamsız stres problemi oluşmasına da neden olarak uyku sorunlarına da bu anlamda zemin hazırlayabilmektedir. Bu bakımdan, hipertiroidi rahatsızlığı belirtilerinde zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir Tedavisi Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.