Baş ağrısı, hamile kadınları en çok etkileyen sorunlardan bir tanesidir ve çok yaygın görülür. Baş ağrısının görülmesinin temel nedeni vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Kişiye göre yaşanan ağrının şiddeti değişiklik gösterse de genelde hamileliğin son altı ayında ağrı gerilemeye ve yok olmaya başlar. Başın ağrıması şikayeti genel olarak boynun arka tarafında ve başın her iki yanında da hissedilecek donuk ve sabit bir ağrıdır. Hamilelikte baş ağrısı yaşanmasının pek […]
Baş ağrısı, hamile kadınları en çok etkileyen sorunlardan bir tanesidir ve çok yaygın görülür. Baş ağrısının görülmesinin temel nedeni vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Kişiye göre yaşanan ağrının şiddeti değişiklik gösterse de genelde hamileliğin son altı ayında ağrı gerilemeye ve yok olmaya başlar. Başın ağrıması şikayeti genel olarak boynun arka tarafında ve başın her iki yanında da hissedilecek donuk ve sabit bir ağrıdır.
Hamilelikte baş ağrısı yaşanmasının pek çok nedeni olsa da bu konuda ortak bir görüş bulunmamaktadır. Hamilelikte değişen hormon seviyelerinin baş ağrısına neden olabileceği ise pek çok uzman tarafından ortak görüş olarak kabul görmüştür. Boyun ve baş dahil olmak üzere rahimde yer alan kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olan hormona progesteron adı verilmektedir. Bundan dolayı buralarda yer alan damarlar yolu ile kan akışı artmış olur ve bu da baş ağrısına sebebiyet verir. Diğer yandan gebelikte yaşanan baş ağrısının sebebi ilk üç ayda vücutta kan dolaşımının artışı ve kan hacminin artışı olabilmektedir.
Hamilelikte yaşanan baş ağrısının diğer bir nedeni de kan basıncında değişmelerin meydana gelmesinden kaynaklanmaktadır. Eğer kişinin gebelik öncesinde kronik olan bir migreni ya da baş ağrısı varsa bu ağrı hamileliğin ilk üç ayında daha fazla kendini tekrar edebilmektedir.
Kan basıncı değişiklikleri ve hormonal değişimler dışında gebelik sürecinde baş ağrısını tetikleyen diğer faktörler şu şekildedir; yorgunluk, migren, düşük kan şekeri, dehidrasyon, stres, açlık, temiz hava eksikliği, gözlerin fazla yorulması, depresyon, uyku eksikliği ya da fiziksel egzersiz eksikliğidir.
Hamilelik sırasında, daha önceden kullanılmakta olan sigara, kahve ya da alkol gibi ürünlerin tüketimi azaltılmaya çalışılıyorsa, bu maddelere olan yoksunluk hissi de baş ağrısına zemin hazırlayabilmektedir.
Gebeliğin ilk üç ayından sonra şiddetli baş ağrılarının görülmesi pek olası değildir. Ancak görülüyorsa bunun nedeni preeklampsi ya da yüksek tansiyon gibi daha ciddi sorunlar nedeniyle meydana geliyor olabilir. Bu nedenle ilk üç aydan sonra şiddetli baş ağrısı görülüyorsa ve başın ön kısmını etkileyip mide bulantısı ya da görüntü kaybına neden oluyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Hamilelikte görülen baş ağrısının ilaçsız tedavisi için izlenecek yollar ise şu şekildedir;
Bir önceki yazımız olan Osteoartrit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı makalemizde osteoartrit ağrı, osteoartrit egzersiz ve Osteoartrit iğneleri hakkında bilgiler verilmektedir.