Evet. Doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca rahimde adet sancısına benzer ağrılar hissedilebilir. Emzirme rahmin küçülmesine ve emziren annelerin doğumdan sonra daha az kan kaybetmesine yardımcı olmaktadır. Emzirme sırasında veya sonrasında ağrı hissetmek normal midir? Bebeğinizi doğru tutuyorsanız emzirmeye başladığınız ilk 30-60 saniye içerisinde ağrı hissedebilirsiniz. Ancak bu ağrı hemen geçecektir. Ağrınız devam ediyorsa emzirmeyi durdurunuz […]
Evet. Doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca rahimde adet sancısına benzer ağrılar hissedilebilir. Emzirme rahmin küçülmesine ve emziren annelerin doğumdan sonra daha az kan kaybetmesine yardımcı olmaktadır.
Emzirme sırasında veya sonrasında ağrı hissetmek normal midir?
Bebeğinizi doğru tutuyorsanız emzirmeye başladığınız ilk 30-60 saniye içerisinde ağrı hissedebilirsiniz. Ancak bu ağrı hemen geçecektir. Ağrınız devam ediyorsa emzirmeyi durdurunuz ve bebeğinizi yeniden konumlandırınız. Ağrı devam ederse doktorunuzla görüşünüz.
Bebeğin emzirme sırasında ağzını yeterince açmaması ve yalnızca göğüs ucunu emmesi ağrı hissetmenize neden olabilir
Göğüs enfeksiyonu ağrıya sebep olabilir mi?
Göğüsleriniz ağrıyorsa ve grip benzeri semptomlar, ateş, üşüme, göğüste kızarma, göğüste kırmızı çizgiler vb görülüyorsa mastitis adı verilen süt kanalları enfeksiyon kapmış olabilir. Ayrıca maya iltihabı oluşmuş olabilir. Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorunuzla görüşünüz:
Şişlik görülen göğüste tüp tıkanması durumu oluşmuş olabilir. Tüpün açılması ve ağrının azalması için aşağıdakiler denenmelidir:
Göğüs veya göğüs ucu ağrılarımı nasıl azaltabilirim?
Göğüs enfeksiyonu durumunda emzirmeye devam edebilir miyim?
Evet. Sanılanın aksine göğüs enfeksiyonu sırasında emzirmeye devam edebilirsiniz. Hatta emzirmeye devam etmek enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Göğüslerimin tıkanması normal midir?
Hayır. Göğüsler sıklıkla boşalırsa tıkanma oluşmaz. Tıkanma mastitise neden olacağından kaçınılması gerekmektedir.
Emzirmek veya sağmak için ne kadar çok beklerseniz göğüsleriniz o kadar rahatsız ve tıkanmış hissedecektir.
Bebeğinizi doğru bir şekilde emziremezseniz sıcak kompres kullanın ve sütünüzü sağmaya veya elle çıkarmaya çalışın. Sütü çıkarmanın yollarından biri baş parmağı göğüs üstüne, diğer parmakları ise göğsün altına yerleştirmektir. Nazik ancak sıkı bir şekilde parmaklar göğüs ucu çevresine doğru kaydırılır.
Ayrıca sık emzirmek (yaklaşık 2-3 saatte bir) ve göğüsleri boşaltan uygulamalarda bulunmak emzirmenin başlangıcındaki ağrıyı da azaltır ve tıkanmayı önler.
Bir önceki yazımız olan Bebeği Dışarıda Emzirmek başlıklı makalemizde dışarıda bebek emzirmek, dışarıda emzirme ve emzirdikten sonra akıntı hakkında bilgiler verilmektedir.