Birçok anne ve babanın dert yandığı problem olan çocuklarda iştahsızlık problemi, son yıllarda yapılan araştırmalar ve ortaya koyulan veriler ile çözüm önerilerinin değerlendirilmesi ile ortadan kaldırılabilir. Yemek seçeme veya yemek reddetme özelliği özellikle yaş civarındaki çocukların bir özelliğidir. Olumsuz bir yeme davranışı olarak değerlendirebileceğimiz bu durum, aileler için büyük bir paniğe neden olmaktadır. Anemi, bağırsak parazitleri gibi […]
Birçok anne ve babanın dert yandığı problem olan çocuklarda iştahsızlık problemi, son yıllarda yapılan araştırmalar ve ortaya koyulan veriler ile çözüm önerilerinin değerlendirilmesi ile ortadan kaldırılabilir.
Yemek seçeme veya yemek reddetme özelliği özellikle yaş civarındaki çocukların bir özelliğidir. Olumsuz bir yeme davranışı olarak değerlendirebileceğimiz bu durum, aileler için büyük bir paniğe neden olmaktadır. Anemi, bağırsak parazitleri gibi rahatsızlıklar çocuklarda iştah kaybına neden olmaktadır. Bununla birlikte okul öncesi çocukların iştahsızlık problemleri genellikle de psikolojik sebeplere dayalıdır. Bunun nedeni ise bu dönemde çocuk ile aile arasında beslenmenin bir iletişim gibi görülmesidir. Çocuk bu dönemde anne ve babanın ısrarı üzerine yemeği reddetmesi, çocuğun ailesine karşı olan bir gücü niteliğindedir. Yemek yememe durumunun devam etmesi, Anksiyete’ye kadar vara sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır.
Bebeklerin yeme düzenlerini iyice incelemek için günlük beslenme öyküsüne ihtiyaç vardır. Bu süreç içinde bebeklerin almış olduğu enerji, proteinİ ve diğer besinlerin miktarları belirlenir. Bu dönemde çocukların içmeyi, yemeye daha çok tercih ettikleri görülmüştür. Yemek yerine bol miktarda sıvı tüketen bebekte doygunluk hissi oluşur.
Bebeklerin iştahsızlığına neden olan yemek öncesi sıvı tüketilmemesi kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu dönemde günlük süt miktarı en fazla 2 su bardağı ile sınırlandırılmalıdır. Çocuğun ilgi duyduğu besin maddeleri belirlenerek çocuğun ilgisi dahilinde farklı tatlar, renkler, kıvamlar içeren besinler sunulmalıdır.
Çocuğum iştahsız ne yapabilirim? Diyen birçok aile araştırmalar sonucunda çocuğun yeterli besin değerlerini almış olduğunu görmektedir. Ancak aile çocuklarını yetersiz gıda aldığı düşüncesiyle bu düşünceye kapılabilirler. Bu yüzden 3 günlük beslenme öyküsünü alarak, çocuğunuzun yeterli derecede beslenip beslenmediğini hesaplayabilirsiniz.
Çocukların beslenme düzeni son derece önemlidir. Çocuklarının yeterince beslenmediği düşünen anne ve babaların aşağıdaki şekilde çocuklarını beslemeleri, çocuğun iştahını da beslenmesini de yükseltecektir.
Bir önceki yazımız olan Erken Menopoz Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.