Toplumda ender görülen beyin hastalıklarından biri olan beyin apsesi rahatsızlığı çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelmekte ve bazı belirtiler şeklinde kendisini göstermektedir. Beyin dokusu içerisinde meydana gelen enfeksiyonel bir beyin hastalığı olan beyin apsesi, taşıdığı ciddi riskler sebebiyle erken müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, beyin apsesi hastalığında ilk belirtilerin fark edilmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Beyin […]
Toplumda ender görülen beyin hastalıklarından biri olan beyin apsesi rahatsızlığı çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelmekte ve bazı belirtiler şeklinde kendisini göstermektedir. Beyin dokusu içerisinde meydana gelen enfeksiyonel bir beyin hastalığı olan beyin apsesi, taşıdığı ciddi riskler sebebiyle erken müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, beyin apsesi hastalığında ilk belirtilerin fark edilmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
Tedavi öncesi beyin içerisinde oluşan apsenin çapı ve ilerleme durumunun tam tespiti açısından teşhis sürecinden sonrasında beyin apsesi rahatsızlığı tedavisine geçilerek apsenin hastaya ciddi anlamda rahatsızlık verecek düzeyde olmaması veya küçük çapta olması durumunda, biyopsi adını alan bir tedavi yöntemi sayesinde apsenin meydana geldiği bölgeden numune alınarak, etkili antibiyotik ilaçlar sayesinde tedavi edilmektedir. Meydana gelen apsenin ciddi düzeyde bulunması durumunda ise, apsenin boşaltımı sağlanması amacıyla cerrahi müdahale uygulamasına başvurulmaktadır. Tedavi sonrası hasta bir müddetliğine hastanede yakın takip altına alındıktan sonra taburcu edilmektedir.
Ciddi bir beyin hastalığı olması sebebiyle mutlak olarak tedavi edilmesi gereken beyin apsesi rahatsızlığı tedavi edilemediği takdirde hastanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilmektedir. Ayrıca, beyin apsesi ilk belirtilerini göstermesi ile birlikte hastanın huzursuz olmasına, iş ve sosyal aktiviteleri yerine getirmekte güçlük çekmesine, baş ağrısı nedeniyle uyku problemleri yaşamasına, stres faktörüne maruz kalmasına ve ruhsal yönden gergin olması gibi birçok olumsuz durumlara maruz kalmasına neden olabilmektedir.
Uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere, genel sağlık açısından ciddi riskler teşkil eden sigara ve sigara dumanının da beyin dokusuna ciddi zararların oluşmasına neden olabildiği ve bu durum sonucunda menenjit, alzeimer, unutkanlık ve beyin apsesi gibi ciddi beyin hastalıklarına zemin hazırlayabildiği belirtilmiştir. Bu bakımdan, beyin sağlığı ve genel sağlık açısından sigara ve sigara dumanından uzak durulmalıdır.
Tüm beyin hastalıklarında olduğu gibi, beyin apsesi rahatsızlığında da başarılı tedavi açısından erken müdahale oldukça önemlidir. Beyin dokusunda meydana gelen apsenin ilerlemesi riskinin en aza düşürülmesi ve bu sayede hastanın ölüm tehlikesi riskinin en aza indirilmesi açısından beyin apsesi rahatsızlığı ilk belirtisinde hemen ilgili doktora başvurulmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Behçet Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.