Toplumda yaygın görülen ciddi sağlık sorunlarından bel fıtığı rahatsızlığı birçok nedenlere bağlı olarak meydana gelmekte ve bazı belirtiler göstermektedir. Tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olan bel fıtığı, daha çok 30 ila 60 yaş aralığındaki erişkin bireylerde görülmektedir. Tedavi edilemediği takdirde ilerleme gösterebilen bel fıtığı bu aşamadan itibaren bireylerin ciddi anlamda rahatsızlık ve ağrılar duymasına neden […]
Toplumda yaygın görülen ciddi sağlık sorunlarından bel fıtığı rahatsızlığı birçok nedenlere bağlı olarak meydana gelmekte ve bazı belirtiler göstermektedir. Tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olan bel fıtığı, daha çok 30 ila 60 yaş aralığındaki erişkin bireylerde görülmektedir. Tedavi edilemediği takdirde ilerleme gösterebilen bel fıtığı bu aşamadan itibaren bireylerin ciddi anlamda rahatsızlık ve ağrılar duymasına neden olabildiğinden günlük iş ve sosyal aktivitelerde de başarısız olunmasına veya yapılamamasına neden olabilmektedir.
Manyetik Rezonans (MR) teşhis yöntemi sayesinde tanısı konulabilen bel fıtığı rahatsızlığında bu sayede rahatsızlığın derecesi kolayca teşhis edilmektedir. Ayrıca, Sinir Ölçme Testi olarak da bilinen EMG testi de bazı durumlarda söz konusu olabilmektedir. Bel fıtığı teşhisinde altın kural ise, kuşkusuz ki doktor tarafından muayene ve gözetim durumu olduğunu da belirtmekte fayda görmekteyiz.
Tıbbi yönden ilerleme göstermesi durumunda genellikle cerrahi müdahale tedavisi uygulanan bel fıtığı rahatsızlığı tedavisinde ayrıca, doktor tarafından tavsiye edilen bazı egzersiz çalışmaları sayesinde de bel fıtığı rahatsızlığı tedavi edilebilmektedir. Ancak, burada bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise, doktor tarafından sunulan bel fıtığı egzersiz çalışmalarını belirtilen gün ve süreçler kapsamında düzenli bir şekilde gerçekleştirmesidir.
Sabah ve akşam olmak üzere günlük olarak 2 defa uygulanması gerekmektedir.Hareketler arası 45 saniye bekleme sürecine de riayet edilmesi gerekmektedir. Duruş düzeltme hareketinde bireyin vücut duruşunu dik bir vaziyete getirerek günlük 2 defa uygulaması gerekmektedir.
TA daraltma hareketinde ise, sırt üstü yatarak ayakların karın bölgesine doğru çekilmesi gerekmektedir. El parmak uçlarının kasıklara değecek biçimde tutulması gerekmektedir. TA daraltma hareketinin de günlük sabah ve akşam olmak kaydıyla 24 defa ve 60 saniyelik bekleme süreçleri ile uygulanması bel fıtığı rahatsızlığı tedavisinde oldukça etkili neticeler sunmaktadır.
Bel fıtığı rahatsızlığı tedavisinde uygulanan egzersiz çalışmalarından biri olan çömelme hareketinde ise, her iki bacağın kırılmadan her iki elin ileriye doğru uzatılması gerekmektedir. Günlük sabah ve akşam uygulanması gereken çömelme hareketi 8*4, toplamda 24 defa uygulanması gerekmektedir.
Bel fıtığı rahatsızlığı tedavisine yardımcı tedavi olarak uygulanan egzersiz çalışmaları uygulanma süreci hakkında ilgili doktor tarafından karar verilmektedir. Bel fıtığı rahatsızlığının henüz yeni etkili olması durumunda egzersiz çalışmaları birkaç gün uygulanması yeterli olabilirken, bel fıtığı rahatsızlığının ileriki düzeyde olması durumunda cerrahi müdahale uygulaması söz konusu olmadığı takdirde, egzersiz çalışmaları birkaç hafta boyunca uygulanması söz konusu olabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Anoreksiya Nervoza Hastalığı Nedir Testi Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.