Toplumumuz tarafından pek bilinmeyen bir hastalık olan amiloidoz hastalığı başta Amerika Birleşik Devletleri ülkesinde olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinde etkisini göstermektedir. Amiloid isimli spesifik bir yapıya sahip olan bir proteinin organlar içerisinde gereğinden fazlaca birikmesi sonucunda organların normal bir şekilde görevini yerine getirememesine neden olma durumu olan amiloidz hastalığının belirgin özelliklerinden biri de, kalbi, böbrekleri, […]
Toplumumuz tarafından pek bilinmeyen bir hastalık olan amiloidoz hastalığı başta Amerika Birleşik Devletleri ülkesinde olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinde etkisini göstermektedir. Amiloid isimli spesifik bir yapıya sahip olan bir proteinin organlar içerisinde gereğinden fazlaca birikmesi sonucunda organların normal bir şekilde görevini yerine getirememesine neden olma durumu olan amiloidz hastalığının belirgin özelliklerinden biri de, kalbi, böbrekleri, karaciğerleri, dalağı, sinir sistemlerini, mideyi ve bağırsakları etkileyebilmesidir. Gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda Amerika Birleşik Devletleri ülkesinde yalnızca 1 yıl içerisinde 4000 bireyde etkisini gösterdiği gözlemlenen amiloidoz hastalığı etkilerini birçok belirtiler eşliğinde göstermektedir.
Amiloidoz hastalığında risk faktörler ise, 50 yaş üzeri bireyler, kronik enfeksiyon veya iltihap hastalığı bulunanlar, ailede bu rahatsızlığın bulunması, multipl miyelom olan bireyler, böbrek hastalıklarına maruz kaıp özellikle 5 yıldan uzun süre boyunca diyaliz tedavisi görenler amiloidoz hastalığında risk etkenleri olarak belirlenmiştir.
Toplumuz tarafından yabancı kalınan bir sağlık sorunu olan amiloidoz hastalığında başarılı tedavi açısından hastalığın erken süreçli olarak teşhis edilmesi önemlidir. Ayrıca, belirtilerini göstermesinden itibaren bireylerin ciddi anlamda rahatsızlık duymasına neden olabilen amiloidoz hastalığı, iş ve sosyal aktivitelerin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Tedavi edilebilir bir hastalık olan amiloidoz hastalığı tedavisinde etkili ilaçlar sayesinde hastalığın kısa süreçler içerisinde tedavi edilmesi söz konusu olmaktadır.
Amiloidoz hastalığında hastaların yaşam süreçleri hakkında ise, uzmanlar tarafından bu konu hakkında kesin bir bilgi sunumu yapılamamaktadır. Bu bakımdan, amiloidoz hastalığına maruz kalan bireylerin yaşam süresi hakkında kesin ve net bir bilgi henüz söz konusu olamamaktadır. Her sağlık sorununda olduğu gibi, amiloidoz hastalığında da belirtilerin fark edilmesi durumunda vakit kaybedilmeden ilgili doktora başvurulması ve gerekli teşhis ve tedavi süreci başlatılması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Addison Hastalığı Nedir Nedenleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.