Toplumda pek bilinmeyen bir böbrek hastalığı olan addison hastalığı bazı nedenlere bağlı olarak gelişim göstermekte ve bazı belirtiler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilebilir bir böbrek hastalığı olan addison hastalığı, özet olarak böbrek üzerinde yer alan kabuğun zarar görmesi sonucunda böbrek bezlerinin işlev görememesi ve gerekli olan hormonları üretememesi sonucunda meydana gelen bir sağlık sorunudur. Tedavi […]
Toplumda pek bilinmeyen bir böbrek hastalığı olan addison hastalığı bazı nedenlere bağlı olarak gelişim göstermekte ve bazı belirtiler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilebilir bir böbrek hastalığı olan addison hastalığı, özet olarak böbrek üzerinde yer alan kabuğun zarar görmesi sonucunda böbrek bezlerinin işlev görememesi ve gerekli olan hormonları üretememesi sonucunda meydana gelen bir sağlık sorunudur.
Tedavi edilemediği takdirde günlük iş ve sosyal aktivitelerin olumsuz yönde etkilenmesine ve bireyin huzursuzluk duymasına neden olabilen addison hastalığı tedavi süreci öncesinde ne gibi faktörler sonucunda oluştuğunun kesin olarak teşhis edilmesi açısından teşhis sürecinden geçirilmektedir.
Yetişkinlerde daha sık görülebilen addison rahatsızlığı, başarılı tedavi açısından erken teşhis edilmesi oldukça önem taşımaktadır. Bu bakımdan uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere addison hastalığı ilk belirtileri fark edilmesi durumunda zaman kaybedilmeden ilgili doktora başvurulması, gerekli test ve tahlillerden sonra tedavi süreci başlatılmalıdır.
Genel olarak ikiye ayrılan addison rahatsızlığı nedenlerinden birincisi, 1. böbrek üstü bezin yetersizliği ve 2. böbrek üstü bezin yetersizliğine bağlı oluşmaktadır.
Birçok belirtiler gösteren addison hastalığında görülen en temel belirtiler, bireyde kronik türden yorgunluk oluşması, vücut kaslarında ağrı oluşması, halsizlik ve kuvvetsizlik oluşması, kilo kaybı oluşması, iştahsızlık oluşması ve sindirim sisteminde sorunlar oluşmasıdır.
Kolay bir şekilde tedavi edilebilen addison hastalığı tedavisinde ilk olarak eksik kalan hormonların yeniden eski durumuna kavuşturulması açısından etkili hormon takviyeli ilaç tedavisina başvurulmaktadır. Ayrıca, bazı durumlarda hastane yatışı da gerektiren addison hastalığı doktor tarafından yakın gözetim altında tedavi edilerek etkileri kısa süreçler içerisinde ortadan kaldırılmaktadır.
Ciddi bir rahatsızlık olan addison hastalığı tedavi edilemediği takdirde bireylerde agresiflik, sinir bozukluğu stres durumu, tahammülsüzlük ve tekrar edebilen öfke nöbetlerine neden olabildiği gibi, ayrıca bireylerde uyku problemlerine de neden olabilmektedir. Bununla birlikte, addison hastalığı tedavi edilemediği takdirde iş ve sosyal yaşantının da olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu bakımdan, addison hastalığı belirtileri görülmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Beyin Apsesi Nedir? Ameliyatı Ve Tedavisi Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.